Inzet verbeterde weekenddienstreg. Lw-Zl

Weekend dienst Leeuwarden – Zwolle is matig:

De weekend dienstenregeling tussen Leeuwarden en Zwolle is aan de matige kant. De Sprinterdiensten (Serie 9000) die door de week rijden komen in het weekend te vervallen. Dit in tegenstelling van wat onze buurt Provincie Groningen waar de Sprinterdiensten (Serie 9100) in de weekenden wél gewoon blijven rijden. Daardoor heeft Groningen in het weekend een betere verbinding Zwolle, Randstad en overige bestemmingen.

sprinter Lw-Mp

Sprinter Leeuwarden – Meppel

 

Op de zaterdagen rijd de Sprinter Groningen – Zwolle v.v. twee maal per uur, naast twee intercity’s per uur. Op zondagen rijd deze Sprinter tot 14.00u een uurdienst  en daarna opnieuw ieder half uur. Tussen Leeuwarden en Zwolle rijd op zowel zaterdagen als zondagen alleen twee Intercity’s per uur,
Waarvan één tot en met Zwolle op alle stations halteert.

Weekend ochtend Lw - Zl  Weekend middag Lw-Zl

Afbeelding 1) Weekend dienstregeling Lw – Zl 2014 (ochtend)

Afbeelding 2) Weekend dienstregeling Lw – Zl 2014 (middag)

 

Weekend ochtend Gn - Zl  Weekend middag Gn-Zl

Afbeelding 1) Weekend dienstregeling Gn – Zl 2014 (ochtend) 

Afbeelding 2) Weekend dienstregeling Gn – Zl 2014 (middag)

 

Volle treinen

Door het matige aanbod in de dienstregeling tussen Leeuwarden en Zwolle , zijn de treinen bij vertrek ook vaak vol tot overvol met passagiers vanuit Friesland naar Zwolle, Randstad en overige bestemmingen. Met name de ochtend ( vertrek Lw tussen 07.44u  – 09.44u >> zgn “weekend Spitstreinen”) maar ook de middag (vertrek Zl tussen 15.53 – 19.23u >> zgn “weekend Spitstreinen”) zijn altijd goed gevuld en vaak zelfs  overvol. Vanaf Heerenveen dient de reiziger zelfs tegenwoordig al te staan.

Zelfs verlenging van de treinen zit er regelmatig ook niet in, omdat de NS te vaak kampt met materieel gebrek.

Dat de treinen van/naar Leeuwarden in het weekend zo vol zitten komt voor een belangrijk deel doordat de Sprinter Leeuwarden – Meppel in het weekend niet rijdt. Reizigers van Stoptreinstations hebben daardoor slechts één reismogelijkheid per uur, de toch al zo drukke Stop-Intercity.

 

Proef jaar met Sprinterdienst voor een verbeterde weekend dienstregeling

Een groter aanbod (meer treinen) in de dienstregeling , zal ook voor een betere spreiding van de reizigers gaan zorgen. De verbetering van de weekenddienstregeling tussen Leeuwarden en Zwolle zou snel en simpel kunnen worden gerealiseerd door de Sprinter Leeuwarden – Meppel ook in het weekend te laten rijden. (In de toekomst ook middels dezelfde regeling: Doortrek tot Zwolle)

Week Lw- Zl  Week Gn-Zl

Afbeelding 1) Week dienstregeling Lw – Zl 2015 / 2016

Afbeelding 2) Week dienstregeling  Gn – Zl 2015 / 2016

 

Een halfuurdienstregeling voor de stopstations toegevoegde heeft ment name toegevoegde waarde voor kernen zoals Meppel, Wolvega, Akkrum en Grou. Daar zit voldoende reizigerspotentieel dat naar Zwolle of Leeuwarden reist. Dit zal de bereikbaarheid van Friesland van/naar Zwolle, Randstad en overig Nederland moeten gaan bevorderen. De Werkgroep stelt zich hierbij dan ook voor om eerst bij wijze van proef gedurende 1 jaar op zaterdag de Sprinter extra in te zetten, aangezien dit het moment is waarop de capaciteitsproblemen tussen Leeuwarden en Zwolle het grootst is. Mocht dit een succes zijn, dan zou deze Sprinter structureel in de weekenddienstregeling opgenomen kunnen worden.

 

Vastgelegde dienstregeling

De NS en ProRail werken gezamenlijk voor het maken van een dienstregeling standaard een jaar vooruit. Dit houd in, dat op dit moment al gewerkt word aan de dienstregeling van 2016.

De Provincie Friesland zou moeten inzetten bij de NS en ProRail op verbetering van de weekenddienstregeling voor het eerstvolgende dienstregelingsjaar: 2017 of desnoods 2018.